ANA SAYFA AGNOSTİSİZM BİLİM DÜNYADA DİN TÜRKİYE GÜNDEMİ MAKALELER FORUM DİNİ TEST

Dinler gerçekten olmasaydı ne olurdu?

Agnostik bakışla dinleri, inançları, etik değerleri, sahip olduğumuz bilgileri, doğru bildiğimiz gerçekleri sorguluyor ve geçerliliğini tartışıyoruz.
Tanrı kavramı, dinin tanımı, inanç ve aklın doğası, insan-evren ilişkisi, dini tecrübeler, ahlak, varoluş, bilginin doğası, kapsamı, kökeni ve kaynağı...

Moderatör: Moderasyon Ekibi

Re: Dinler gerçekten olmasaydı ne olurdu?

Mesajgönderen cherish » 15 Ağu 2010, 18:33

Cin Ruhi yazdı:Dinler olmasaydı ne ateizm olurdu, ne agnostikler, ne deizm ne de panteizm..

İnsanlar benzeri şeyler yaratırdı yine.İlahi dnlerin olmadığı yerlerde de inanışlar var.. bereket onlar vahiy geldi deme cürreti göstermemiş.
dinlerin olmadığı bi dünya farzedilim, yine tanrı kavramıyla ile ilgili sorular devam edecek, yine varoluş sorunu kafamızı yoracak..ahlaki kavramlar daha önemli olurdu.Topluluk halinde yaşarken yine kurallara ihtiyaç var.sadece ilahi kaynaklı ve değiştirilemez olmamaları insanlık için ilerleme getirirdi belki..Yada yine kapitalism devreye girer vs. dünya halklarının tek sorunu din değil ki, ırkçılık var, milliyetçilik akımları var, yaşam standartlarındaki eşitsizlik, eğitim hakları, sosyal devlet vs...
Dinler yol göstermek içindir(!) kendi yolunuzu çizmenize izin vermez...
Kullanıcı avatarı
cherish
Üye
Üye

Görüş: deist

Mesajgönderen Chorweiler » 16 Ağu 2010, 06:04

Dinler gerçekten olmasaydı ne olurdu?

Soruyu soran arkadas dinlerin gercek oldugunu bastan kabullenerek sormus. Ornegin '' galatasaray gercekten turkiyenin en buyuk takimi olmasaydi sirada hangi takim gelirdi'' seklinde gs'nin sanki herkesce en buyuk takimmis gibi kabul edildigini varsaymis. Soruyu su sekilde duzeltebiliriz;

Insanlarin bir tanesi bile din adi verilen kurgulara inanmasaydi ne olurdu?

Sanirim burda da ben dinlerin kesin olarak olmadigini varsaydim, herneyse.

Gelenekler, birtakim adetler, topluluklar icinde olusmus kurallar vs. lerin bircogu dini kurallar disinda gelismistir. Zaten dini kurallar hicbir zaman gelisemez. Ornegin guneydoguda 'berdel' vardir. Kuran ile hicbir alakasi olmamakla birlikte, kuran'in da degindigi 'ailesel' icerikli bir mevzudur. Bir aile diger aileden gelin almak icin kendi kizini gelin olarak diger aileye verir. Ya da miras konusunda her bolgede cesitli kurallar vardir. Ornegin yozgat ilindeki cerkeslerde kiz cocuguna miras kalmaz. Islamiyette de miras konusunda cesitli duzenlemeler vardir. Amac yorelere gore degisen kurallari tek tip yapip karisikligi en aza indirmektir her nekadar adaleti tartisilsa da. Topluluklarin yasam seyri boyunca olusmus birtakim kurallar, bazen birbiriyle catismakta ve sonucunda toplumlar arasi savaslar ortaya cikmaktadir. Iste kuran'in da tam bu kural catismalarinin ortasinda ortaya cikmasi, o kitabin o donemki kargasayi en aza indirgemek, kurallari tek tip kilmak icin getirilen birnevi hukuk kitabi olmasi ozelligini ortaya koyuyor ve bolge insanlarini bu kitaba uygun hareket ettirmek icin birtakim dogaustu olaylarla pekistirerek cember genisletilmeye calisiliyor. Nitekim bu cember gunumuzde yaklasik 2 milyar insana ulasti. Peki ornek verdigim din icerisindeki inananlar arasinda catisma sona erdi mi ? Hayir. Turk- kurt cartismalari ya da korfez savasi ya da birinci dunya savasindaki turk-arap catislamalari vs. vs. Diyecegim o ki dinler olmasaydi ve teknoloji caginda olmayip ilkel bir sekilde yasayan topllugun birer uyesi olsaydik bizden once yasamis insanlardan gunumuze kadar gelen kurallari uyguluyor olacaktik. Yine de 'arkadasim nerden biliyorsun' diyen olursa cek cumhuriyeti insanlarinin nasil yasadiklarini arastirsinlar. O ulkenin insanlarinin yarisindan fazlasi herhangi bir din mensubu degil. Emin olun o ulkede musluman ulkelerinde oldugu kadar suc huzursuzluk vs. yok. Hatta oturdugunuz yerden tahmini olarak emin olmaniza gerek yok sayisal olarak grafiklerle gosterildigi uzere iskandinav ulkeleri ve cek cumhuriyetinde olan biten hersey katsayilariyla ortaya konmus.
Chorweiler
Üye
Üye

Mesajgönderen VAROLMAYAN » 16 Ağu 2010, 19:02

Chorweiler yazdı:Dinler gerçekten olmasaydı ne olurdu?

Soruyu soran arkadas dinlerin gercek oldugunu bastan kabullenerek sormus. Ornegin '' galatasaray gercekten turkiyenin en buyuk takimi olmasaydi sirada hangi takim gelirdi'' seklinde gs'nin sanki herkesce en buyuk takimmis gibi kabul edildigini varsaymis. Soruyu su sekilde duzeltebiliriz;

Insanlarin bir tanesi bile din adi verilen kurgulara inanmasaydi ne olurdu?

Ben soruyu şöyle anlıyorum;''Dinler üretilmemiş olsaydı,din diye bir şey icad edilmeseydi nasıl bir dünyada yaşıyor olurduk?''
SORULARIN İNANILMAZ GÜCÜNÜ KEŞFEDİN...
http://elohim2010.wordpress.com/
Kullanıcı avatarı
VAROLMAYAN
Üye
Üye

Görüş: GERÇEKÇİ

Mesajgönderen Bastet » 17 Ağu 2010, 02:46

Dinler olmadan olur muydu bilmiyorum. İnsan illa nasıl, kim tarafından yaratıldığını merak edecek ve sonuçta bi şeylere ulaşacaktı. Ama etrafındaki inandırarak, kandırarak ya da zorla dinine inandırmaya zorlamasaydı gerçekten güzel olurdu. Özgür olurduk, herkes düşündüğüne inanırdı, kendi fikirlerine. Başkalarının onun için uygun gördüğü fikirlere değil. Tabular olmazdı. Bence çok daha iyi olacaktı sonuçta;

Steven Weinberg yazdı:
Din insanlık onuruna yapılmış bir hakarettir.
Din olsa da olmasa da iyi insanlar iyi,
Kötü insanlar kötü şeyler yapacaktır;
Ama iyi insanların kötü şeyler yapması için din gereklidir.
Sorgulanmayan hayat yaşamaya değmez...
Sokrates
Kullanıcı avatarı
Bastet
Üye
Üye

Görüş: Agnostik

Mesajgönderen VAROLMAYAN » 17 Ağu 2010, 19:26

Bastet yazdı:Din insanlık onuruna yapılmış bir hakarettir.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
SORULARIN İNANILMAZ GÜCÜNÜ KEŞFEDİN...
http://elohim2010.wordpress.com/
Kullanıcı avatarı
VAROLMAYAN
Üye
Üye

Görüş: GERÇEKÇİ

Mesajgönderen cherish » 17 Ağu 2010, 23:26

Bastet yazdı:Dinler olmadan olur muydu bilmiyorum. İnsan illa nasıl, kim tarafından yaratıldığını merak edecek ve sonuçta bi şeylere ulaşacaktı. Ama etrafındaki inandırarak, kandırarak ya da zorla dinine inandırmaya zorlamasaydı gerçekten güzel olurdu. Özgür olurduk, herkes düşündüğüne inanırdı, kendi fikirlerine. Başkalarının onun için uygun gördüğü fikirlere değil. Tabular olmazdı. Bence çok daha iyi olacaktı sonuçta;

Steven Weinberg yazdı:
Din insanlık onuruna yapılmış bir hakarettir.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Kullanıcı avatarı
cherish
Üye
Üye

Mesajgönderen Bastet » 18 Ağu 2010, 17:55

cherish yazdı: Dinler yol göstermek içindir(!) kendi yolnuzu çizmenize izin vermez...

Nasıl yani? Bunu daha açarak anlatabilir misin?
Sokrates
Kullanıcı avatarı
Bastet
Üye
Üye

Mesajgönderen Naginata » 19 Ağu 2010, 19:40

Yol gösterdiği doğrudur ama "yolu göstermek" gibi yani. Güzel olmuş sevdim :D
Kullanıcı avatarı
Naginata
Üye
Üye

Mesajgönderen Bastet » 19 Ağu 2010, 23:07

Sonuç olarak "yolun olmadığı yerden gidip iz bırak"
Sokrates
Kullanıcı avatarı
Bastet
Üye
Üye

Mesajgönderen cherish » 19 Ağu 2010, 23:13

:) alıntı değil,ben uydurdum. çok derin anlamlar yüklemedim, doğru yol, dönemeçleri olan patika, yol varda,varmak istediğim onunda sonunda olduğunu nerden bileyim, senin yolun parlatılmış mermer döşeliyse, benim çizeceğim yolun kenarlarında papatyalar var vs. zırvalar - 2
Kullanıcı avatarı
cherish
Üye
Üye

ÖncekiSonraki

Dön Agnostisizm ve İnancın Temelleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Google [Bot] ve 4 misafir