Standalone yazdı:internette rastladığım bir makale ilgimi çekti. kısaca özetlersem gelişmiş toplumlarda doğum oranını dikkate alarak eğitim ve dinsizlik arttıkça doğum oranının düşmesinden bahsetmiş. sovyetler birliğinin gelecek nufus projeksiyonlarına değinmiş. bugün sovyetler dağıldı ama avrupanın nüfus sıkıntısı sürmekte. dünya geneline baktığımızda bunu ülkeler arası fark olarak da net bir şekilde görebiliyoruz yani eğitimsiz dindar ve fakir toplumlar daha hızlı ürüyorlar. ayrıca ulusal düzeyde bakılınca da örneğin avrupada aynı ülkede yaşayan göçmenlerin yerel halka göre 3-4 kat fazla ürediği gözüküyor. tarihsel olarak ve eğitim düzeyi arttıkça sekülerizmin arttığını da görüyoruz. peki sekülerizmin ve eğitimli insan sayısınındaki artış, anti-sekülerler ve "
saldım çayıra mevlam kayıra" nüfus artışı kadar hızlı mı? belki de esas soru bu.
http://www.atimes.com/atimes/Front_Page/GH02Aa01.html
Bence Eddyi kendi haline bırakalım...
Eğitim düzeyi daha düşük olanlar ya da kırsal kesimde yaşayanlarda işgücü artırmak için çok çocuk yapılıyor olabilir.en azından bu 25-30 yıl öncesinin doğu ve orta anadolu için gerçeğiydi. göçmenlerin çoğalma eğilimi bilinçaltından gelen yok olmama, soyun devamı niyetinden olabilir mi? tabi böyle olunca eğitim alma şansı azalıyor, standartlar düşük kalıyor.Bahsi geçen ülkelerin arasında sosyal devlet yapısı gelişkin olanlar din bağımlılığından daha kısa sürede sıyrılıyor. Acizlik, eziklik gibi psikolojik durumları genele yaymıyorlar.
Eğitim seviyesi şemasal olarak artış gösterdiği halde din bağımlılığının azalışında aynı eğriyi göremediğimiz ülkeler, sosyal devlet yapısı oluşturamamış, hukuksal eksiklikleri olan ülkeler genel olarak.gelir dağılımındaki eşitsizliğe ek olarak hak ve özgürlüklerin kısıtlanması bu süreci yavaşlatıyor , önüne geçiyor...
3. dünya ülkeleri olarak tabir edilen ülkelerde doğum kontrolünü ele almak çözüm müdür değil midir diye bi sorum yok.Şartları düzeltmek adına bi el vermiyosam, kısırlaştırmayı düşünmeye hakkım yok! (çok duygusal oldu bilyorum) dünya halklarından herhangi birinin medeniyeti farklı bi açıdan ele alması bile bi aşamadır.evet geldik gidicez.yaşadık ölücez. Bizim dünyaya, insanlara sorumluluklarımız yok mu???
Dinler yol göstermek içindir(!) kendi yolunuzu çizmenize izin vermez...