ANA SAYFA AGNOSTİSİZM BİLİM DÜNYADA DİN TÜRKİYE GÜNDEMİ MAKALELER FORUM DİNİ TEST

Tanrı varsa ! Yoksa !

Agnostik bakışla dinleri, inançları, etik değerleri, sahip olduğumuz bilgileri, doğru bildiğimiz gerçekleri sorguluyor ve geçerliliğini tartışıyoruz.
Tanrı kavramı, dinin tanımı, inanç ve aklın doğası, insan-evren ilişkisi, dini tecrübeler, ahlak, varoluş, bilginin doğası, kapsamı, kökeni ve kaynağı...

Moderatör: Moderasyon Ekibi

Re: Tanrı varsa ! Yoksa !

Mesajgönderen Freedom16 » 16 Tem 2010, 05:04

BİLİMSEL yazdı:
sivrisinek yazdı:herşey bu kadar birbirine bağlantılı derken kastınız nedir? tanrının neden inandırma gibi bir derdi olsun, niye bunu yapmak için aracı kullansın gibi soruları da düşünelim.

bay sivrisinek daha yazıdaki mesajları anlayamıyorsun, ondan sonra kalkmış forumda yazı yazmaya çalışıyorsun!
bağlantılı derken neyi kastediyorsun? diyorsun, anlama kabiliyetin yok ise yazmayacaksın
sen en iyisimi vıııııııııııııııııııııızzzzzzzzzzzzzzzzzz demeye devam et
sakın kızma vvvvııııııııııııııııııııııızzzzzzzzzzzzz dememe , sen kendine böyle bir yakıştırmayı uygun seçmişsin , ama haksızda değilmişsin yani
Allahın zaten inandırma gibi bir derdi yok, sadece seçenek sunmuş ister inan ister inanma ,
senin inanmaman ancak sana zarar verir, Allah münezzehtir

Neden sizin dininizin tek doğru tek gerçek tek doğru gibi görüyorsunuz lütfen hadislerden vede Kurandan alıntı yapmayınız.

Şunuda unutmamak gerekirki peygamberler aracılığla gönderilen en son din İslam.Yani buna inanılır.Sizin farkınız ne 100lerce din gelip geçmişken sizin farkınız nedir?

Geleneksel inançların en fazla olduğu ülke %62 ile Benindir. Bu ülkeyi Sierre Leone (%52) ve Çad (%24) izlemektedir.

Ateistlerin genel nüfus dağılışında en yoğun oldukları ülkeler Kore (%68) , Bulgaristan (%65)dir.

Dünyanın %12 si Hindistan ın %39 u Hindu Dinine inanmaktadır.

Kampoçya,Birmanya,Nepal ve Sri Lanka Budistlerin en yoğun yaşadıkları ülkelerdir.

Şintoistlerin en fazla nüfusa sahip oldukları ülke Japonyadır.Japonyanın % 93.7 si Şintoisttir.

Hıristiyanların Katolik, Ortodoks, Protestan mezheplerinin dağılımı ülkelere göre değişir. Yunanistan da Ortodoksların oranı %98 iken Paraguayda Katoliklerin oranı % 92 dir.

Din dışı yaşayışı benimseyenlerin en yoğun olduğu ülke Çin dir (%59).Bu ülkeyi sırasıyla Hollanda %35 ve İtalya %14 le takip eder.

Museviliğin en yoğun olduğu ülke İsraildir (%84) Bu ülkeyi %3.7 ile ABD izlemektedir.

Yeni Dinlerden Moonculuğun en yaygın olduğu ülke (yaklaşık 400.000 kişi) Güney Kore dir.

ABD nin Utah Eyaletinin başkenti olan yaklaşık 450.000 nüfuslu Salt Lake City Mormonlar tarafından kurulmuş ve günümüzde % 65 Mormonlar dan meydana gelmektedir. Bu haliyle gerçek bir Mormon cennetidir.

Hinduizmin kutsal destanı Muhabharata Destanı 240.000 cümleden oluşmaktadır ve dünyanın en uzun destanı olma özelliğine sahiptir

Türkiye de 1933 de 5, 1950 de 60 kişi olan Yehova Şahitlerinin sayısı 2002 de 1.600 kişiye ulaşmıştır. Yehova Şahitleri en fazla ABD (945.000) de yaşamaktadırlar.

Zerdüştlerin sayısı Bugün 40.000’ni İran 100.000’i Hindistan’da olmak üzere yaklaşık 200.000 kadar olup geriye kalanların büyük bölümü İngiltere, ABD, Pakistan ve Kanada da yaşamaktadır

Ülkemizde Osmanlıların son zamanlarında 1912'de yapılan nüfus sayımında 37.000, 1923'teki sayımda 18.000 olarak tespit edilen Yezidilerin sayısı ülkemizdeki bazı çevrelerin baskılarından kaynaklanan göçlerden dolayı azalmış olup; günümüzde Türkiye'deki sayılarının 3.000-4000 civarında olduğu tahmin edilmektedir

Japonya da yaklaşık 100.000 Şintoist Mabedi bulunmaktadır. Bunların en önemlisi ; İse’deki Amaterasu (Güneş Tanrısı ) adına yapılmış olanıdır.

Yeni Dinlerden Bahailiğe göre ilk insan Adem’den başlayan Nebiler devri 1844 yılında Bâb (Mirza Ali Muhammed) ile sona ermiş ve Bahâi devri başlamıştır.Bu devir de en az 500.000 yıl devam edecektir.

Tüm dünyada sayıları 30.000 den az olan Sabiiler’in (Mandaen) büyük bir kısmı Irak’ın Dicle ve Fırat Nehri Kıyılarında yaşamaktadır.

Dünya nüfusunun yaklaşık %1,5 ‘ini oluşturan Taoist’ler günümüzde en çok sırasıyla Çin ve Kore’de yaşamaktadırlar.

İslamiyet ; Türkiye, Afganistan, Endonezya, Cezayir, Irak, Malezya, Sudan, Somali, Komorolar, Pakistan ve Mısır gibi ülkelerde %53 ile %99 arasında değişen oranlarla çoğunluğun inandığı din konumundadır. Tüm dünyada ise % 20 civarında taraftar sayısına sahiptir.
Freedom16
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen Gercegi_Arayan_Adam » 16 Tem 2010, 13:27

Freedom16 yazdı: Tanrı koskoca evreni insanlara 10 yasak koymak ve insanları tehdit etmek içinmi yarattı?İsrafçı bir Tanrı.İnsana karşı kompleksimi var nedir? :twisted:
Ayrıca Şeytanla olan aşk ve nefret ilişkisine de aklım ermiyor bir türlü.Amerikayla Ladin gibiler.Hem düşmanlar hemde birbirinin düşmanlığına ihtiyaçları var.Tuhaf ve anlamsız....

Semavi dinlere göre Allah evreni şeytan için yarattı. :)
Yan cehennem yan..! 10 kamyon kömürle geliyorum.
Gercegi_Arayan_Adam
Üye
Üye

Mesajgönderen jhfetestry12 » 30 Tem 2010, 18:27

BİLİMSEL yazdı:
sivrisinek yazdı:herşey bu kadar birbirine bağlantılı derken kastınız nedir? tanrının neden inandırma gibi bir derdi olsun, niye bunu yapmak için aracı kullansın gibi soruları da düşünelim.

bay sivrisinek daha yazıdaki mesajları anlayamıyorsun, ondan sonra kalkmış forumda yazı yazmaya çalışıyorsun!
bağlantılı derken neyi kastediyorsun? diyorsun, anlama kabiliyetin yok ise yazmayacaksın
sen en iyisimi vıııııııııııııııııııııızzzzzzzzzzzzzzzzzz demeye devam et
sakın kızma vvvvııııııııııııııııııııııızzzzzzzzzzzzz dememe , sen kendine böyle bir yakıştırmayı uygun seçmişsin , ama haksızda değilmişsin yani
Allahın zaten inandırma gibi bir derdi yok, sadece seçenek sunmuş ister inan ister inanma ,
senin inanmaman ancak sana zarar verir, Allah münezzehtir

Laftan herhangi birşey anlaşılabilir, sizin ne kastetmek istediğinizi sorduğunu düşünüyorum arkadaşın. Siz de neyi kastettiğini söyleyin.
Anlama kabiliyeti olmadığından değil belki de çok geniş düşünüdüğü içindir, hangisini kastettiğini sormuştur. Karşınızdakini niye aşağılayarak bakıyorsunuz ki? Aslında sebebi de belli, çünkü boş bir şey dediniz, içini dolduramayacağınız için konuyu hakarete çevirdiniz. Gerçekten bu kadar bağlantılı olan ne? Maymunlarla bağımız derseniz inanabilirim herhangi bağlantıya..
jhfetestry12
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen jhfetestry12 » 10 Ağu 2010, 00:55

delikdemir yazdı:YUKARDAKİ SALLAMALARA CEVAPLAR
birisi şöyle demiş: “tanrının neden inandırma gibi bir derdi olsun”.. bir sanatçı ne kadar iyi bir sanatçı olduğunu ortaya koyması için sanat üretir. La fonten o fabl larını yazmasa, la fonten in çok yi bir fabl yazarı olduğunu kim/nereden bilecek. Aşık veysel şiirlerini yazıp söylemese, aşık veyselin iyi bir şair olduğunu kim bilecek vs.. sanatkar sanatını ortaya koymalı ki, beğenenler beğensin, beğenmeyenler beğenmesin.. şimdi dünyanın büyük çoğunluğu mozart ın dahi sanatçı olduğunu kabul ederken benim mozartı sıradan görmem neyi değiştirir vs. vs...
evren tanrının sanat eseridir. Zannettiğin gibi sırf 10 yasak için yaratılmış değildir. Sen sanattan anlamıyorsan kime ne?.. “israfçı tanrı” demişsin. Tanrının gereksiz yarattığı, işe yaramaz bir şey var mı ki böyle söylüyorsun. Gereksiz olduğunu bildiğin bir şey varsa söyle biz de bilelim. “Şeytanı niçin yarattı” gibi bir anlam çıkarıyorum. Şeytanı yaratamaz mı? Atnrı şeytanı yaratır fakat şeytan tanrıyı yaratamaz. Gündüzü yaratan tanrıya “geceyi niçin yarattı” gibi bir şey sormaya benzer. Bu dünyanın anlamı zıtlıklar üzerine kurulmuştur. Kötü olacak ki iyinin anlamı olsun, soğuk olacak ki sıcağın anlamı olsun, tehdit olacak ki nasihatin anlamı olsun vs vs..

Tanrıya insansı özellikler yüklemek oluyor senin yaptığın, tanrı sanatçı gibi tanınmak ve kabul görmek "istiyorsa" gibi birşey oluyor. Bu da tanrıyı insana yaklaştıran bir özellik oluyor, o zaman yunan, mısır tanrıları daha mantıklı, daha insansılar, öfkelenme vs vs..
Gereksiz birşeye örnek olarak niye yaşıyoruz ki? Sen şeytanın varlığını açıklamaya çalıştın, kötü olsun ki iyinin değeri olsun diye. Peki niye hem iyi hem kötü var, ikisi de olmasa? İkisi de olmadığı zaman herşey daha güzel rayında gider. Herkes sıradan standart olsa, ya da hiç olmasa. İyi kötü olmadan da bu dünya döner gider. Demek ki gerekli değil dünya için. Belki başka birşey için gerekli olabilir ama o zaman ne için?
Ya da başka bir soru daha, muhtemelen islam a dayanarak savunuyorsundur şu an. İslamda kader diye bir durum var. Hani herkesin ne yapacağı daha önceden bellidir. Daha doğrusu islamdaki tanımı biraz daha farklı. İnsanın ne yapacağının önceden tanrı tarafından bilinmesi. Peki gelelim gereksiz kısma, niye yaşıyoruz? Madem belli herşey?
Buna da şunu diyorlar. Yargısız infaz gibi olur filan, eğer açıklaması buysa bizim tanrıyı sorgulama yetkimiz var sanırım. Yetkimiz olmasa tanrının sen cehennemliksin demesine karşı niye çıkışma hakkımız olsun ki? Ya da tanrının bilirliğini sorgulamış gibi oluruz.
Eğer öbür dünya olarak varsayılan yerde olsaydım herlade tanrının varlığından emin olurdum ve o zaman ne bilirliğini ne de kendisini sorgulardım var mı yok mu diye. O zaman bu dünyada niye yaşıyoruz? Şüphe duyalım diye mi? Kendisinin varlığından emin olunmasındansa şüphelinilmesini tercih ediyor sanırım.

İslama göre düşündüğünü varsayarak biraz birşeyler yazdım, islama göre düşünmüyorsan da ilk 2 bölüm daha genel.
jhfetestry12
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen the_human » 10 Ağu 2010, 23:07

GENEL HATIRLATMA:
SEVGİLİ DOSTLAR ,SİTEMİZİN ASIL AMACININ TANRININ VARLIĞI VEYA YOKLUĞUNUN ETÜT ZEMİNİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM.YANİ BİZ ATEİST(TANRI KAVRAMINI TÜMÜ İLE REDDEDENLER) DEĞİLİZ.BİZ TANRININ VARLIĞINA DELALET ETTİĞİ SAVUNULAN DİN ÖĞRETİLERİNİN GERÇEK MANADA TANRI İLE ALAKASININ OLMADIĞINI SAVUNANLARIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM.FORUMA YAZAN ARKADAŞLARIN BUNU GÖZ ÖNÜNE ALARAK YAZMALARI HALİNDE DAHA BİR ANLAMLI DÜZEYDE MÜNAZARALAR YÜRÜTEBİLECEĞİMİZ KANAATİNDEYİM.DİNLERDE TANITILDIĞI KADAR HER ŞEYE MUKTEDİR VE HERŞEYDEN BAĞIMSIZ VE YÜCELER YÜCESİ TANRI NIN KENDİSİNİ TESPİH ETTİRME.YÜCELTİLİP ÖVÜLME GİBİ SON DERECE İNSANİ DEĞERLENDİRMELERE MUHTAÇ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM.SEMAVİ DİNLERİN VAHYOLUNDUĞU İDDİASIYLA RESULLÜĞÜ ÜSTLENMİŞ ŞAHSİYETLER NASIL Kİ;KENDİLERİNE ADAKLAR VE YİYECEKLER SUNULAN PUTLARIN BU ADAK VE YİYECEKLERİ TÜKETMEYE MUKTEDİR OLMAYAN CANSIZ MADDELER OLDUĞUNU ,GERÇEKTEN TANRI OLSALARDI SİZİN VERDİĞİNİZ YİYECEKLERE MUHTAÇ OLMAZLARDI ŞEKLİNDEKİ YAKLAŞIMLARINA RAĞMEN,KENDİ SAVUNDUKLARI GÖRÜNMEYEN ALLAH'A DA AYNI TARZDA İNSANİ ARMAĞANLAR VE ADAKLAR SUNULMASI GEREKLİLİĞİNE İŞARET ETMESİNİN BİR PARADOX OLDUĞUNUN FARKINA VARMIŞLAR OLARAK NİTELİYORUM KENDİMİ VE FİKİRDAŞLARIMI.
SAĞLIKLA KALIN.
GEÇTİ DOST KERVANI,EYLEME BENİ...
the_human
Üye
Üye

Görüş: agn.

Mesajgönderen VAROLMAYAN » 10 Ağu 2010, 23:10

Tanrı nın varlığı ya da yokluğu belirsizliğini sürdürüyor bizim için.En agnostik tavır bu olmalı sanırım....
SORULARIN İNANILMAZ GÜCÜNÜ KEŞFEDİN...
http://elohim2010.wordpress.com/
Kullanıcı avatarı
VAROLMAYAN
Üye
Üye

Görüş: GERÇEKÇİ

Mesajgönderen the_human » 10 Ağu 2010, 23:25

DELİKDEMİR DEN ALINTI ''şimdi dünyanın büyük çoğunluğu mozart ın dahi sanatçı olduğunu kabul ederken ''
BU SATIRLARI YAZAN KİŞİYE AKLI BAŞINDA BİR İNSAN NE DİYECEĞİNİ ŞAŞIRIYOR.ANCAK FORUMA VE YAZI YAZAN DEĞERLİ DOSTLARA SAYGIMDAN ÖTÜRÜ AĞZIMI BOZMAYACAĞIM.WOLFGANG AMEDEUS MOZART GELMİŞ GEÇMİŞ EN BÜYÜK MÜZİK DEHALARINDAN BİRİSİDİR.(KENDİ ALANIM OLDUĞUNDAN İYİ BİLİYORUM.DEÜ BUCA EĞT.FAK.MÜZİK BL.MEZUNUYUM)TÜRK HALK MÜZİĞİ VE MUHTELİF ETNİK FOLK MÜZİKLER DİNLER VE SEVERİM.KLASİK BATI MÜZİĞİNDEN ZEVK ALMAMAMA RAĞMEN BU ADAM VE BİRTAKIM ÇAĞDAŞLARI TEKNİK ANLAMDA İNSAN AKLININ İDRAK ETMEKTE ÇARESİZLİĞE DÜŞTÜKLERİ ÇALIŞMALAR YAPMIŞLAR.
İŞTE HİÇ BİR DÜNYA GÖRÜŞÜ,ARAŞTIRMASI,BİLGİSİ OLMADIĞI KONULARDA BİRİLERİNİN LAF OLSUN DİYE BURALARA YAZI YAZMASI TÜM CİDDİYETİ,DÜZEYİ,KALİTEYİ VESAİRE HERŞEYİ ALT ÜST EDİVERİYOR.KALDI Kİ BU ŞAHSİYETLER DİN GİBİ MİLYARLARCA İNSANI ETKİSİ ALTINA ALMIŞ DERİN METAFİZİK VE FELSEFİ KONULARDA DAHİ FİKİR BEYAN EDİYORLAR VE BİZ DE NE AKLA HİZMETLE YAPIYORSAK BU İNSANLARA HALEN BİR ŞEYLER ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ.BU DA BİZİM İYİ NİYETİMİZ VE İNSANCILLIĞIMIZLA İLGİLİ BİR DURUM SANIRIM.
the_human
Üye
Üye

Mesajgönderen fincan » 17 Ağu 2010, 18:25

hani bazıları diyo ya 'tanrı' sana akıl vermiş diye evet benim aklım var ve sonuna kadar sorguluyom ama 'tanrı' bunu akıl edemedi mi acaba bu varlıklara akıl verdim herşeyi düşünürlerse naparım diye ...ve herşeyin sçlusu 'tanrı' düşünüyorum seni sorguluyorum işte ..ve 'tanrı' bunuda akıl etti ve sorgulayıp araştırana seni fena yaparım! dedi.. varmış yokmuş sadece varsayımlar ..bişe çıkmaz
Olmayan birşeyle, görünmez birşey arasında çok az fark vardır."
Delos B. McKown
fincan
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesajgönderen the_human » 17 Ağu 2010, 18:50

FİNCAN
GEÇENLERDE BİR KARDEŞ ÇOK GÜZEL BİR PARADOX ÖRNEĞİ YAZDI,BİRAZ KATKI İLE TEKRAR EDEYİM
ALLAH VARDIR
NEREDEN BİLİYOSUN
KUR'AN DA YAZIYOR
KUR'AN NEDİR
ALLAH'IN KİTABI
ALLAH KİM
KUR'AN DA YAZIYOR
KUR'AN NE
ALLLAH'IN KİTABI
...
...
... ANLAMIŞSINDIR UMARIM...
the_human
Üye
Üye

Mesajgönderen Bastet » 19 Ağu 2010, 18:32

Tanrı var mı yok mu bilemiyorum. Ama varsa da dinleri göndermemiştir. Zaten var olan biri neden kitap gönderip "bakın ben varım, bana inanın, bana tapın, ben en büyüğüm" desin ki? Biraz kompleksi ama bunu burnu büyüklükle saklamaya çalışıyor sanırım. Kuran'ı yazanlar Tanrı'ya tüm iyi özellikleri yakıştırırken, mütevaziliği unutmuş.
Sorgulanmayan hayat yaşamaya değmez...
Sokrates
Kullanıcı avatarı
Bastet
Üye
Üye

Görüş: Agnostik

ÖncekiSonraki

Dön Agnostisizm ve İnancın Temelleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Google [Bot] ve 3 misafir